Publikováno: 22. 5. 20241338 slov6,7 min čtení

Zácpa dokáže znepříjemnit život mnoha lidem. Patříte mezi ně i vy? Obzvláště náročná může být pro ty, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku (IBS), což je chronické onemocnění způsobující dlouhodobou nebo opakující se zácpu spolu s dalšími trávicími potížemi. Co pomáhá, když vás trápí chronická zácpa? Správné stravovací návyky a životní styl mohou hrát klíčovou roli v prevenci a zmírnění těchto problémů. Poradíme vám, jak chytře využít i moderní technologie.

Co pomáhá na zácpu? 10 tipů, jak si sami pomoci

Chcete-li zmírnit zácpu, zkuste následující:

  • Pravidelný pohyb: Zařaďte do svého životního stylu pravidelnou fyzickou aktivitu. Pohyb stimuluje střevní motilitu a zlepšuje frekvenci stolice. Navíc snižuje stres.
  • Dostatek vlákniny: Přidejte do svého jídelníčku více ovoce, zeleniny, otrub, ovesných vloček a lněných semínek. Vláknina zlepšuje objem a konzistenci stolice, což usnadňuje její průchod střevy.
  • Nepotlačujte potřebu: Když cítíte nutkání jít na toaletu, neváhejte. Ignorování tohoto nutkání může vést k zácpě.
  • Dostatek tekutin: Pijte dostatek vody, ideálně 1,5 až 2 litry denně. Hydratace je klíčová pro měkkou a snadno průchodnou stolici.
  • Pravidelné vyprazdňování: Vytvořte si rutinu a choďte na záchod každé ráno, i když se vám zrovna nechce. Pomáhá to vytrénovat svěrač a podporuje pravidelné vyprazdňování.
  • Masáže břicha: Masírujte břicho krouživými pohyby po směru peristaltiky tlustého střeva (od pravého podbřišku ve směru hodinových ručiček). Tato technika může podpořit střevní motilitu a zmírnit zácpu.
  • Zlepšete stravovací návyky: Jezte častěji v menších dávkách, pečlivě žvýkejte a vyhněte se hltání. To zlepšuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.
  • Vyzkoušejte FODMAP: Dieta s nízkým obsahem FODMAP může pomoci těm, jejichž zácpa je způsobena IBS.
  • Potraviny, které pomáhají: Zařaďte do jídelníčku švestky, bílý jogurt, fíky, špenát a ovocné kompoty, které mají přirozené projímavé účinky.
  • Při IBS vám pomůže PROIBS®: Pokud vás trápí chronická zácpa nebo se pravidelně vrací, možná máte syndrom dráždivého tračníku (IBS). Toto chronické onemocnění postihuje střeva a způsobuje zácpu, křeče v břiše, nadýmání nebo průjem. Přestože neexistuje lék, který by IBS zcela vyléčil, podpůrná léčba může zmírnit příznaky. Vyzkoušet můžete například PROIBS® s extraktem AVH200®, který je oblíbený u mnoha zákazníků a nejsou u něj známé žádné vedlejší účinky.

Zkuste zapojit moderní technologie

Mobilní telefon či chytré hodinky se mohou stát vašimi nejlepšími parťáky na cestě za zdravějším životním stylem.

 Jak efektivně hlídat jídelníček?

Mobilní aplikace pro sledování stravy přinášejí revoluci do vašich jídelníčků. Tyto chytré nástroje vám umožní zapisovat každé sousto, poskytnou cenné informace o nutričních hodnotách a pomáhají vám stanovit a sledovat cíle v oblasti stravování. Chcete-li zvýšit příjem vlákniny nebo se správně hydratovat, aplikace vám ukáže, jak na to. S interaktivními funkcemi, jako jsou přizpůsobené stravovací plány a vizuální přehledy, se stávají skvělými pomocníky pro každého, kdo se snaží zlepšit své trávení.

Chcete vyzkoušet držet low FODMAP dietu, která pomáhá se zácpou způsobenou syndromem dráždivého tračníku? I zde vám mohou pomoci speciální aplikace, které vám nabízejí seznamy potravin s nízkým obsahem FODMAP.

Aplikace pro meditaci a relaxaci

Dnešní životní styl je plný stresu, kterému se těžko vyhýbáme. Už mnoho studií prokázalo, že právě stres ovlivňuje naše zažívání. Stres je rovněž jeden ze spouštěčů syndromu dráždivého tračníku.

Zkuste si ve svých nabitých dnech najít chvilku klidu jen na sebe a vyzkoušejte meditaci či různá dechová a relaxační cvičení, která dokážou vysokou hladinu stresu odbourat. Skvělým pomocníkem vám může být váš chytrý telefon, do kterého si můžete stáhnout aplikaci, která vás provede meditací či jiným relaxačním cvičením. Podobnou možnost nabízejí i některé chytré hodinky, proto je také zkuste prozkoumat.

TIP: Nastavte si na svém telefonu upozornění, které vám bude pravidelně připomínat, že byste si měli najít chvilku klidu na relaxaci. Zkuste si vytvořit pravidelnou rutinu.

Chytré hodinky a fitness náramky

To, že pravidelný pohyb prospívá našim střevům a pomáhá i se zácpou, ví už dnes téměř každý. Pokud ale máte sedavé zaměstnání, může být pro vás těžké pravidelný pohyb či sportovní aktivitu do běžného dne zařadit. I zde vám může skvěle posloužit jeden výdobytek moderní doby. Chytré hodinky či fitness pásky vám nejenže dokážou počítat kroky, ale také zaznamenávají vaše sportovní aktivity, úspěchy a další záznamy o vašem zdraví. A i malé úspěchy vás mohou podpořit v další aktivitě.

Některé aplikace dokonce nabízejí možnost sdílet své výkony se svými přáteli, či s nimi soutěžit. Probuďte v sobě soutěživého ducha a vymyslete soutěž proti svému partnerovi nebo s kamarády o to, kdo udělá za týden více kroků. Nejen, že prospějete svému zdraví a budete se cítit lépe, ale užijete si i spoustu zábavy.

Futuristické trůny: Chytré toalety jako řešení zácpy

Ačkoliv nám může chytrý záchod znít spíše jako vtip než inovativní moderní technologie, ve Spojených státech či Japonsku se tyto futuristické trůny stávají běžnou realitou. Nabízejí vychytávky jako automatické čištění, teplotně nastavitelné sedátko a dokonce jemnou stimulaci pomocí vodních trysek, což může pomoci právě při zácpě. Některé modely umožňují i analýzu zdravotního stavu na základě exkrementů a moči, což usnadňuje monitorování osobního zdraví. A kdo ví, možná jednoho dne přijdou na to, jak vás automaticky zbavit i obav z pondělního rána! 🙂

Najděte, co pomáhá na zácpu vám

Zácpa dokáže nepříjemně ovlivnit kvalitu života. Moderní technologie, jako jsou chytré hodinky či různé mobilní aplikace přinášejí nové možnosti, jak se s tímto problémem vypořádat. V kombinaci s osvědčenými metodami, jako je dostatek vlákniny, pravidelný pohyb a správná hydratace, můžete dosáhnout úlevy a zlepšit své trávení. Najděte si své vlastní řešení a zjistěte, co pomáhá na zácpu právě vám.

Zdroje:

Hanae Armitage. ‘Smart toilet’ monitors for signs of disease. Stanford Medicine. News Center.
Bhatia, V., & Tandon, R. K. (2005). Stress and the gastrointestinal tract. Journal of gastroenterology and hepatology, 20(3), 332-339.

KUPTE SI PROIBS® V TĚCHTO LÉKÁRNÁCH:

Cena od: 295 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 289 Kč

Cena od: 293 Kč